Non-Swedish? English summary of webpage

OBS: Google har hittat på att jag är mitt i stan och/eller stängd — jag är fortfarande aktiv på Mariehem.

Piercingar: Navel

Andra namn / varianter: Belly button
lekaleka I början av läktiden rekommenderar jag att använda en kompress över naveln. Fortsätt gärna länge med detta.
Läktid: 3-9 månader

Allmänt

Navelpiercingen är en ganska vanlig piercing hos tjejer, framförallt yngre, trots att den har ganska lång läktidLäktid
Läktiden är den tid man beräknar att en nytagen piercing läker sig (bildar hudvävnad t ex). När läktiden är över så känns piercingen helt ok, ingen irritation, rodnad, ömhet eller liknande. Tänk dock på att piercingen fortsätter läka efter den s k läktiden. Kan vara bra att veta om man vill töja, då man bör vänta extra länge efter läktiden.
. Navelpiercingar är tyvärr inte helt ovanliga att de migrerarMigrering
Migrering av en piercing är om den växer ut, alltså kroppen skjuter ut smycket från kroppen. Det beror i regel på att kroppen "gett upp" läkningen. Om man inte förändrar något kommer den fortsätta växa utåt och bilda ärrvävnad. Denna risk finns framförallt på ytligare piercingar såsom navel och ögonbryn.
, även när den kan räknas som läkt. Därför är det extra viktigt att ett bra material används och låter den ta sin tid på sig för att läka. Om den börjar migrera och inget görs åt är det stor risk att den växer ut helt så småningom och bilda ett stort ärr. Navelpiercingar är ofta svåra att göra om ifall detta inträffar.

Placering

Den vanligaste navelpiercingen är den som sitter strax ovanför, med nedre hålet i naveln. På vissa navlar kan det även gå att placera smycket på nedre delen av naveln, eller möjligen "offside" (på sidan).

Smycke

Naveln är en av få piercingar som har ett eget smycke uppkallat efter sig - navelpiercingen. Det är en bananbarbellBananbarbell
Även kallad bananabell. Detta är en böjd barbell, dvs en böjd stav, i regel med två kulor i ändarna. Vanliga att ha i ögonbryn och navel (navelpiercing är en bananabell där en en kula betydligt större och med motiv).
fast med mindre och en större kula. Är smycket i någon form av metall så är i regel den större kulan fastsvetsad i bananbarbellen, medan den mindre (övre) är avtagbar.

Under läktiden

För rengöring av navelpiercing rekommenderas AntisepticAntiseptic Bodysoap
En rengöringstvål framtaget för rengöring av piercingar under läktiden framförallt nedanför halsen (navel, bröstvårta, genitalpiercingar). Ett alternativ till detta kan vara lactacydtvål.
BodysoapAntiseptic Bodysoap
En rengöringstvål framtaget för rengöring av piercingar under läktiden framförallt nedanför halsen (navel, bröstvårta, genitalpiercingar). Ett alternativ till detta kan vara lactacydtvål.
. Ett alternativ är LactacydtvålLactacydtvål
Detta är en neutral och snäll tvål som finns t ex på Apoteket. Kostar ca 50 kr.
. Med rena händer rengörs sedan piercingen två gånger dagligen. Under övrig tid får gärna kompressKompresser
Kan användas för att skydda ytliga piercingar, framförallt i början av läktiden, men även om man har någon fysisk aktivitet då man vill skydda den. Skyddar mot såval smutsiga händer som kläder. Rekommenderar den typen med glatt yta (non-woven).
användas för att skydda mot smuts och slitage från kläder.

Dölja eller ta ur

Att dölja en navelpiercing bör väl av sin natur inte vara så svårt. Efter läktiden kan den tas ut ett tag. Hur länge varierar från någon dag till flera månader. Önskar en ta ut den är detta inget problem, bara att ta ur och vänta. Man bör dock räkna med synligt ärr på naveln, som bleknar med tiden.

.