Non-Swedish? English summary of webpage

OBS: Google har hittat på att jag är mitt i stan och/eller stängd — jag är fortfarande aktiv på Mariehem.

Info: Ordlista

Antiseptic Bodysoap


En rengöringstvål framtaget för rengöring av piercingar under läktiden framförallt nedanför halsen (navel, bröstvårta, genitalpiercingar). Ett alternativ till detta kan vara lactacydtvål.

Antiseptic Solution


Ett rengöringsmedel framtaget för rengöring av piercingar under läktiden framförallt ovanför halsen men ej i munhålan. Ett alternativ till detta kan vara koksaltlösning (inte spritlösningar!).

Att töja

Det handlar om att man vill utvidga hålet, d v s få in större smycken. Att töja piercingar är nästan en hel vetenskap i sig. Det finns flera sätt, men en grundregel är att låta hålet läka helt först, och sedan ta det lugnt, inte mer än någon millimeter per månad.

Autoklav

En s k steriliseringsmaskin. Den bästa i dessa sammanhang är vakuumautoklaven, där objektet får vara i het luft (ofta 134 grader) tillräckligt länge. Dessa kostar flera tiotals tusen, och kräver regelbundna sportester.

BCR


Ball Closure Ring, d v s en ring som stängs med hjälp av en kula (med två små gropar i för att fastna).

Bananbarbell


Även kallad bananabell. Detta är en böjd barbell, dvs en böjd stav, i regel med två kulor i ändarna. Vanliga att ha i ögonbryn och navel (navelpiercing är en bananabell där en en kula betydligt större och med motiv).

Barbell


En barbell är en stav, i regel med två kulor i ändarna. Vanliga att ha i t ex tunga och bröstvårta.

Bioplast


Detta är ett väldigt snällt material som används mer och mer inom både piercing och kirurgiska implantat. Materialet är mjukt viket gör det snällare att bära t ex för tänder och tandkött, men gör också att det går att kapa smycket i valfri längd. Speciellt bra material att ha på ytliga piercingar under vintern, då det leder värme (och därmed kyla) dåligt.

Bra material

Det finns många material som smycken tillverkas i. Många bra, men en del sämre. Vissa, t ex "kirurgiskt stål" har olika grader där renligheterna skiljer sig avsevärt. Några av de bästa materialen är titan, niobium, blackline och bioplast/bioflex. Höggradigt 316L (kirurgiskt stål) är bra, men ska ej användas i oläkta piercingar.

Enpunktspiercing


Även kallade "dermal anchors", är en typ av piercing där en platta placeras under huden, och någon typ av platta/kula placeras på utsidan. Det kan låta som en jobbig piercing/implantat, men har betydligt kortare och enklare läktid än andra ytliga piercingar.

Godkänd för hygienisk verksamhet

Alla piercingstudios (och dylikt) ska ha ett godkännande från Miljö- och hälsoskyddsmyndigheten för att få bedriva sin verksamhet. Har man inte det får studion betala hög miljösanktionsavgift och måste stängas ned. Det ställs krav på hygien, lokalen, information, rutiner et cetera. Det finns tyvärr studios som ej har detta godkännande. Självklart är offer studio godkänt.

H2Ocean spray


Steril koksaltlösning med enzymer som gör att läkning av piercing går snabbare. Detta framtaget för rengöring av piercingar under läktiden framförallt ovanför halsen men ej i munhålan. För piercingar i näsvingen eller hårdare delar av öronen är detta överlägset. Kostar 100 kr hos Offer Studio.

Helosansalva


En mjukgörande lätt antiseptisk salva som kan användas på en uttorkad piercing. Finns på apoteket och kostar ca 70 kr för en stor tub.

Håltagningspistol

Ett föråldrat och dåligt sätt att göra piercingar. Håltagningspistolen går ej att rengöra (och är ej en engångsprodukt), varför den rent hygieniskt bör uteslutas. Dessutom skapas mer ärrvävnad jämfört med kanyl, vilket gör att hålet syns mer om man tar ut den, samt är svårare att töja och mer svårläkt. Man bör ta alla piercingar med kanyl (eller liknande), även öronpiercingar.

Klorhexidin(sprit)


Varning för dessa! Tyvärr rekommendeas dom av flera piercare och apotek som efterrengöring. Det kan vara förödande då piercingen torkar ut och bildar sprickor (där bakterier frodas). Dessutom blir det mer ärrbildning om man använder klorhexidin. Finns i varianter med och utan sprit, och i olika styrkor. Klorhexidinsprit kan dock vara bra för piercaren att rengöra före behandling.

Koksaltlösning

Även kallat saltvattenlösning, är en blandning av salt och vatten, förslagsvis ca 1/2 tsk salt per 3 dl vatten. Koka upp och låt svalna något innan användning mot kroppen. För optimal effekt använder man havssalt ("salt utan jod"). Finns även att köpa på apoteket.

Kompresser


Kan användas för att skydda ytliga piercingar, framförallt i början av läktiden, men även om man har någon fysisk aktivitet då man vill skydda den. Skyddar mot såval smutsiga händer som kläder. Rekommenderar den typen med glatt yta (non-woven).

Labret


Labret är en stav med en platt baksida. På andra sidan av staven (den som i regel pekar ut från kroppen) är en gänga, där t ex en kula sitter. Denna kan bytas mot t ex en kon.

Lactacydtvål


Detta är en neutral och snäll tvål som finns t ex på Apoteket. Kostar ca 50 kr.

Läksmycke

Ett läksmycke är bara en benämning på ett smycke man har under läktiden. Det ska vara ett bra material, steriliserat (före insättning) och storlek/längd vald för piercingen. Detta är inget ni behöver oroa er för, piercaren väljer åt er. I många fall är läksmycket något längre än själva hålet (och därav längre än det smycke man egentligen vill ha) för att kroppsdelen kan svälla upp etc.

Läktid

Läktiden är den tid man beräknar att en nytagen piercing läker sig (bildar hudvävnad t ex). När läktiden är över så känns piercingen helt ok, ingen irritation, rodnad, ömhet eller liknande. Tänk dock på att piercingen fortsätter läka efter den s k läktiden. Kan vara bra att veta om man vill töja, då man bör vänta extra länge efter läktiden.

Migrering

Migrering av en piercing är om den växer ut, alltså kroppen skjuter ut smycket från kroppen. Det beror i regel på att kroppen "gett upp" läkningen. Om man inte förändrar något kommer den fortsätta växa utåt och bilda ärrvävnad. Denna risk finns framförallt på ytligare piercingar såsom navel och ögonbryn.

Nickel

Detta är det material som de flesta är rädda för när det gäller kroppsmodifikation. Att det är nickel i ett material behöver inte betyda att det är dåligt. Det som spelar roll är hur mycket nickel som materialet avger (per yta och tidsenhet).

Nosestud


Detta är ett vanligt smycke i näsvingen, som är en tunn böjd/krokig stav. Ofta är det ingen fastsättningsmekanism, utan går att ta ut utan att skruva/liknande. Jag har inte hittat något riktigt bra svenskt namn till denna typ av smycke.

Retainer

Detta är en typ av smycke som är tänkt att dölja själva hålet, men ändå slippa riskera att det växer igen. Ofta är det ansiktspiercingar man talar om, t ex septum, läpp eller tunga.

Segmentring

En ring som när den är stängd är helt slät. Fungerar som en BCR-ring men med ett ringsegment istället för kula som stänger den. Är svårare att stänga än en BCR, kräver i princip en tång.

Septum


Detta är piercingen i näsans mellanvägg, även kallad nosring.

Smiley

En piercing som sitter i den tunna strängen innanför överläppen. Kallas smiley för att den syns när man ler.

Sterilisera

Sterilisering innebär att man dödar eller tar bort alla mikroorganismer. Görs normalt med en autoklav.

Sårvätska

Ett samlingsnamn för saker som kan komma ut från piercing under läktiden. Det kan vara blod, plasma, blodkroppar etc. Det är en del av läkprocessen och ingen fara. Torkar i regel in och bildar något som liknar en skorpa.

Titanium

En av dom snällaste metaller man kan ha i och emot kroppen. Det finns dock olika grader av titan, alla är inte lämpliga.

.