Non-Swedish? English summary of webpage

OBS: Google har hittat på att jag är mitt i stan och/eller stängd — jag är fortfarande aktiv på Mariehem.

Piercingar: Bröstvårta

Andra namn / varianter: Nipple
lekaleka I början av läkningen sätter jag i regel in en stav. Killar har oftast mindre bröstvårtor, varför också staven är kortare. Ibland rak stav, men ofta individuellt böjd.
Läktid: 3-9 månader

Allmänt

Trots lång läktidLäktid
Läktiden är den tid man beräknar att en nytagen piercing läker sig (bildar hudvävnad t ex). När läktiden är över så känns piercingen helt ok, ingen irritation, rodnad, ömhet eller liknande. Tänk dock på att piercingen fortsätter läka efter den s k läktiden. Kan vara bra att veta om man vill töja, då man bör vänta extra länge efter läktiden.
så brukar bröstvårtepiercingar ofta kännas bra efter några veckor. Det är en trevlig piercing som passar både killar och tjejer. Många tjejer frågar hur det fungerar med amning. De allra flesta väljer att ta ut bröstvårtepiercingen helt och låter den läka ihop när det börjar bli aktuellt. Barn är ofta inte så snälla som önskvärt, och kommer med största sannorlikhet skapa problem om man har kvar piercingen (även om smycket tas ut den vid själva ammandet).

Placering

Ofta piercas inte själva bröstvårtan, utan tar precis bakom den. Detta gäller framförallt på killar (som i regel har mindre bröstvårtor). Detta görs framförallt av estetiska skäl. Den vanligaste bröstvårtepiercingen är horisontell, d v s i sidled. Det är inte helt ovanligt att ha båda bröstvårtorna piercade. Det går att göra dessa samtidigt, men har en möjlighet och vill vara lite extra försiktig så är det ingen nackdel att vänta några veckor mellan, så att den första hinner börja läka.

Smycke

Oftast används en rak barbellBarbell
En barbell är en stav, i regel med två kulor i ändarna. Vanliga att ha i t ex tunga och bröstvårta.
med 1,6 mm tjocklek, som är något längre än själva hålet. Detta för att underlätta rengöring och minska problem vid eventuell svullnad. När piercingen känts bra i någon månad går det fint att byta till annat smycke (kortare stav eller ring av någon form) under förutsättning att det är ett bra materialBra material
Det finns många material som smycken tillverkas i. Många bra, men en del sämre. Vissa, t ex "kirurgiskt stål" har olika grader där renligheterna skiljer sig avsevärt. Några av de bästa materialen är titan, niobium, blackline och bioplast/bioflex. Höggradigt 316L (kirurgiskt stål) är bra, men ska ej användas i oläkta piercingar.
. Planeras töjning bör piercingen varit helt läkt ett tag innan detta påbörjas, försiktigt.

Under läktiden

I första hand rekommenderar jag AntisepticAntiseptic Bodysoap
En rengöringstvål framtaget för rengöring av piercingar under läktiden framförallt nedanför halsen (navel, bröstvårta, genitalpiercingar). Ett alternativ till detta kan vara lactacydtvål.
Bodysoap för rengöring. Eftersom det kommer sårvätskaSårvätska
Ett samlingsnamn för saker som kan komma ut från piercing under läktiden. Det kan vara blod, plasma, blodkroppar etc. Det är en del av läkprocessen och ingen fara. Torkar i regel in och bildar något som liknar en skorpa.
från piercingen i början av läkperioden är det bra att blöta upp området t ex genom att rengöra efter eller under dusch. Rena händer och gärna topz används för att ta bort eventuell beläggning från området och smycket. Därefter masseras bröstvårtan försiktigt in med tvålen, och smycket kan skjutas åt sidorna så även detta rengörs. Skölj sedan området med vatten. Sätt gärna över en kompressKompresser
Kan användas för att skydda ytliga piercingar, framförallt i början av läktiden, men även om man har någon fysisk aktivitet då man vill skydda den. Skyddar mot såval smutsiga händer som kläder. Rekommenderar den typen med glatt yta (non-woven).
eller dylikt för att skydda piercingen mot smuts och slitage. Upprepa detta minst några veckor efter att piercingen börjat kännas läkt. Därefter kan gå ned till en gång per dag, och så småningom sluta.

Dölja eller ta ur

När piercingen är läkt kan den vara utan smycke ett tag, hur länge är bäst att prova sig fram. Väljer en att ta ut piercingen helt så läker det ihop så småningom, och lämnar bara två små prickar. Det kan vara svårt att göra om piercingen (på samma placering) så se till att inte ångra er.

.