Non-Swedish? English summary of webpage

OBS: Google har hittat på att jag är mitt i stan och/eller stängd — jag är fortfarande aktiv på Mariehem.

Piercingar: Enpunktspiercing (dermal anchor)

Andra namn / varianter: Dermal anchor, DA
lekaleka Don't press this button. Yet, at least.
Läktid: 3 till 8 veckor

Allmänt

Enpunktspiercing, eller dermal anchor, är en nyare sorts piercing där en platta placeras under huden där kulor och liknande kan skruvas fast. Plattan är bara några tiondels millimeter tjock, och har i regel ett antal hål dit hudvävnaden sedan fäster. Denna piercingtyp öppnar för nya möjligheter av placeringar och mönster. Den kan även ses som ett betydligt bättre alternativ till andra ytliga piercingar, exempelvis sternumpiercingen som har stor förmåga att migreraMigrering
Migrering av en piercing är om den växer ut, alltså kroppen skjuter ut smycket från kroppen. Det beror i regel på att kroppen "gett upp" läkningen. Om man inte förändrar något kommer den fortsätta växa utåt och bilda ärrvävnad. Denna risk finns framförallt på ytligare piercingar såsom navel och ögonbryn.
. En enpunktspiercing läker ofta på ungefär en månad, medan sådana ytliga piercingar kan förbli oläkta ett halvår och längre än det. En annan typ av enpunktspiercing är Skin Diver där smycket är i en del, vilket gör att den ej går att byta.

Placering

En enpunktspiercing kan placeras på de flesta ställen på kroppen. Några vanligare ställen är sternum (mellan brösten), armarna och strax vid sidan om ögonen. Något som kan vara riktigt fint är att utsmycka eventuella tatueringar med en eller flera enpunktspiercingar. Den andra varianten av enpunktspiercing, Skin Diver, har mindre inre storlek och kan därför placeras betydligt närmare varandra.

Smycke

Smycket som sätts in är en platta i höggradig titanTitanium
En av dom snällaste metaller man kan ha i och emot kroppen. Det finns dock olika grader av titan, alla är inte lämpliga.
med några hål i, och ligger innanför huden. Den synliga och utbytbara delen är någon typ av kula/platta med en skruv som passar plattan som sitter innanför. Det finns några olika standarder när det gäller gängning, och utbudet är ännu inte så stort och smycken relativt dyra. Jag använder smycken med 1,2 mm-gängning. Jag gör inte längre Skindivers, som är en annan typ av enpunktspiercing där yttre smycket inte går att byta. Alla enpunktspiercingar hos mig har en löstagbar yttre del.

Under läktiden

Rengöringen skiljer sig en del beroende på placering. Till en början rekommenderas en snäll tvål, förslagsvis AntisepticAntiseptic Bodysoap
En rengöringstvål framtaget för rengöring av piercingar under läktiden framförallt nedanför halsen (navel, bröstvårta, genitalpiercingar). Ett alternativ till detta kan vara lactacydtvål.
Bodysoap, eller LactacydtvålLactacydtvål
Detta är en neutral och snäll tvål som finns t ex på Apoteket. Kostar ca 50 kr.
. Piercingen läker lätt, men en kompressKompresser
Kan användas för att skydda ytliga piercingar, framförallt i början av läktiden, men även om man har någon fysisk aktivitet då man vill skydda den. Skyddar mot såval smutsiga händer som kläder. Rekommenderar den typen med glatt yta (non-woven).
bör skydda piercingen under läktidenLäktid
Läktiden är den tid man beräknar att en nytagen piercing läker sig (bildar hudvävnad t ex). När läktiden är över så känns piercingen helt ok, ingen irritation, rodnad, ömhet eller liknande. Tänk dock på att piercingen fortsätter läka efter den s k läktiden. Kan vara bra att veta om man vill töja, då man bör vänta extra länge efter läktiden.
för att inte störa den.

Dölja eller ta ur

Önskas en enpunktspiercing att tas bort krävs ofta ett litet ingrepp/snitt då plattan är ihålig (och hudvävnad växt genom den).

.