Non-Swedish? English summary of webpage

OBS: Google fĂ„r ibland för sig att jag flyttat eller stĂ€ngt — jag Ă€r fortfarande aktiv pĂ„ Mariehem.

Piercingar: LĂ€pp

Andra namn / varianter: Medusa, Monroe, Madonna, snakebite etc
lekaleka Det finns mÄnga varianter pÄ lÀppiercingar, och mÄnga namn, ofta uppkallade efter kÀndisar. Medusa, eller mitten-överlÀpp, kallas denna.
LĂ€ktid: 4-10 veckor

AllmÀnt

Piercing i lÀppen Àr en lÀttlÀkt piercing med mÄnga smyckesalternativ (nÀr det Àr lÀkt). Det kan svÀlla upp en del första dagarna, men sedan gÄr det oftast fint och sen bara att vÀnta pÄ att fÄ byta bort den relativt lÄnga lÀklabretten. Det gÄr Àven att komma förbi studion redan efter nÄgon vecka och kapa av smycket, ifall bioplast anvÀndes som lÀksmycke.

Placering

En piercing i lÀppen kan vara antingen i över- eller i underlÀppen, allt frÄn nÀstan vid mungiporna, till i mitten. Flera av dessa har fÄtt speciella namn. Det som kallas snakebite Àr dÄ tvÄ piercingar placeras symmetriskt i underlÀppen, vilket blivit allt mer populÀrt. Motsvarande i överlÀppen kallas angelbites. Antingen tas en i taget, eller bÄda samtidigt.

Smycke

Under lÀkningen sÀtter jag oftast in en [labret]labret, dvs en stav med en platta pÄ insidan och en kula pÄ utsidan. Jag anvÀnder i regel labretter i [bioplast]bioplast för att vara skonsam mot tÀnder och tandkött. Det gÄr att kan vÀlja mellan 1,2 mm och 1,6 mm. I överlÀppen Àr 1,2 mm vanligast, medan 1,6 vanligen sÀtts in i underlÀppen. NÀr piercingen Àr lÀkt Àr det inga problem att sÀtta in en ring av nÄgot slag t ex spiralring, hÀstsko osv. BerÀtta gÀrna vad du tÀnkt ha nÀr vi diskuterar placeringen.

Under lÀktiden

Rengöring av lÀppiercing bestÄr av tvÄ delar, den pÄ lÀppen, och den i sjÀlva munhÄlan. Under [laktid]lÀktiden kommer det i regel [sarvatsa]sÄrvÀtska frÄn hÄlet, vilket pÄ utsidan kan göra att det blir nÄgot som liknar en skropa, eller en belÀggning pÄ piercingsmycket. För att rengöra utsidan pÄ ett skonsamt sÀtt Àr det bra att blöta upp piercingen först med ljummet vatten (t ex rengöra efter dusch). Se till att hÀnderna Àr rena, sedan rengörs piercingen och omrÄdet bredvid lÀpmligen med topz. Till detta anvÀnds antingen [koksalt]koksaltlösning, eller H2Ocean som kan köpas av mig. Ingen alkohollösning eller liknande ska anvÀndas! Upprepa detta morgon och kvÀll Ätminstone nÄgra veckor, men helst hela [laktid]lÀktiden. För att hÄlla rent piercingens insida sköljs munhÄlan med koksaltlösning. Detta görs med fördel efter all mat- och vÀtskeintag (förutom rent vatten/is). NÀr det har kÀnts bra i ett par veckor rÀcker det att skölja pÄ morgon och kvÀll.

Dölja eller ta ur

Önskar en att dölja lĂ€ppiercingen nĂ€r den Ă€r lĂ€kt Ă€r det oftast inga problem, vissa kan ha ute den i nĂ„gra timmar, andra i flera dagar utan att den vĂ€xer igen. Det finns Ă€ven genomskinliga smycken som kan anvĂ€ndas för att dölja. Vid permanent uttagning lĂ€mnar den oftast inte mer Ă€n en liten prick som blir svagare med tiden.

.