Piercingar: Öra (övriga)
Andra namn / varianter: Industrial, tragus, vissa helix, snug, conch, daith, rook etcLäktid: 3-6 månader
Allmänt
Piercingar i öronen ses ofta som lättare och mindre utsatta piercingar (folk är inte lika noga att sköta dessa) än andra. Detta är inte alls sant gällande örats hårdare ställen, då de snarare är mer svårläkta än de flesta normala piercingar på kroppen. Bessa bör få minst samma omsorg som övriga piercingar får. PiercingpistolHåltagningspistol
Ett föråldrat och dåligt sätt att göra piercingar. Håltagningspistolen går ej att rengöra (och är ej en engångsprodukt), varför den rent hygieniskt bör uteslutas. Dessutom skapas mer ärrvävnad jämfört med kanyl, vilket gör att hålet syns mer om man tar ut den, samt är svårare att töja och mer svårläkt. Man bör ta alla piercingar med kanyl (eller liknande), även öronpiercingar. eller liknande bör aldrig användas, då de skapar betydligt mer ärrbildning, i princip saknar precision och ofta är ohygieniska.
Placering
Det finns mängder av placeringar av öronpiercingar, och nästan varje placering har ett eget namn. Tragus är fliken som sticker fram i mitten av örat. Helix är samtliga piercingar som går genom yttre brosket av örat. Två helix sammanbundna med ett smycke (lång barbell)BarbellEn barbell är en stav, i regel med två kulor i ändarna. Vanliga att ha i t ex tunga och bröstvårta. kallas ofta för industrial. Conch (uttalas normalt "konsch" på svenska) sitter höjdmässigt i mitten på örat och är innanför det hårdare väcket.
Smycke
Under läktidenLäktid
Läktiden är den tid man beräknar att en nytagen piercing läker sig (bildar hudvävnad t ex). När läktiden är över så känns piercingen helt ok, ingen irritation, rodnad, ömhet eller liknande. Tänk dock på att piercingen fortsätter läka efter den s k läktiden. Kan vara bra att veta om man vill töja, då man bör vänta extra länge efter läktiden. sätter jag i regel in en kort stav eller labretLabretLabret är en stav med en platt baksida. På andra sidan av staven (den som i regel pekar ut från kroppen) är en gänga, där t ex en kula sitter. Denna kan bytas mot t ex en kon. på 1,2 mm, men går att få 1,6 mm vid önskemål. Industrial görs i princip alltid i 1,6 mm då det är standardtjockleken för dessa smycken. I tragus blir det ofta en labretLabret
Labret är en stav med en platt baksida. På andra sidan av staven (den som i regel pekar ut från kroppen) är en gänga, där t ex en kula sitter. Denna kan bytas mot t ex en kon.. Det går även att få ring på de flesta placeringar, men det läker generellt betydligt bättre med någon typ av stav.
Under läktiden
Rengöringen jag rekommenderar i första hand till dessa är H2OceanH2Ocean spraySteril koksaltlösning med enzymer som gör att läkning av piercing går snabbare. Detta framtaget för rengöring av piercingar under läktiden framförallt ovanför halsen men ej i munhålan. För piercingar i näsvingen eller hårdare delar av öronen är detta överlägset. Kostar 100 kr hos Offer Studio. spray, som är överlägsen andra rengöringar för hårdare delar av öronen. Även hemmagjord koksaltlösning kan vara för stark. Det är i princip alltid dumt att tvätta med spritlösningar eller sårtvätt.
Dölja eller ta ur
Det är olika beroende på placering samt individuellt hur lång tid det tar för en piercing i örat att läka igen. Så länge en önskar att behålla en placering bör smycke användas i princip hela tiden. Ofta går det att ta ut smycket över dagen eller några dagar, men testa er fram lite i taget innan ni gör detta. Det finns ofta diskretare t ex genomskinliga smycken att använda för att dölja under en längre tid.