Non-Swedish? English summary of webpage

OBS: Google har hittat på att jag är mitt i stan och/eller stängd — jag är fortfarande aktiv på Mariehem.

Piercingar: Tunga

lekaleka I en nytagen tungpiercing sätts en jobbigt lång stav in, för att tungan ofta sväller upp en hel del.
Läktid: 3-5 veckor

Allmänt

Piercing i tungan är en trevlig och lättläkt piercing. Många har den för att den är snygg, andra för att den uppskattas av många vid kyssar och oralsex. Det är vanligt att folk tror detta är en mycket smärtsam och svårläkt piercing, då det i själva verket är tvärt om. Dock kan första dagarna vara riktigt jobbiga, då den kan vara uppsvullen och en bör hålla sig till flytande föda.

Placering

En vanlig tungpiercing placeras (i sidled) i mitten av tungan. Placeringen är viktig då en missplacerad tungpiercing lätt kan skada tänder och tandkött. Beroende på hur tungan har växt kan det gå att placera flera tungpiercingar i rad. Berätta gärna om såna planer när vi diskuterar placering, även om du inte vill göra flera samtidigt.

Smycke

Från början sätts en förhållandevis lång 1,6 mm tjock barbellBarbell
En barbell är en stav, i regel med två kulor i ändarna. Vanliga att ha i t ex tunga och bröstvårta.
(stav med två kulor) in. Detta eftersom tungan ofta är uppsvullen en del första dagarna. Hos mig sätter jag i oftast in en barbell i bioplastBioplast
Detta är ett väldigt snällt material som används mer och mer inom både piercing och kirurgiska implantat. Materialet är mjukt viket gör det snällare att bära t ex för tänder och tandkött, men gör också att det går att kapa smycket i valfri längd. Speciellt bra material att ha på ytliga piercingar under vintern, då det leder värme (och därmed kyla) dåligt.
med titankulorTitanium
En av dom snällaste metaller man kan ha i och emot kroppen. Det finns dock olika grader av titan, alla är inte lämpliga.
, vilket sänker riskerna för tandskador. Efter några veckor ska smycket bytas till ett kortare, och om en att vara extra skonsam mot tänderna finns smycken med mjukare kulor (vanligtvis plast).

Under läktiden

För att hjälpa piercingen att läka så bra som möjligt sköljs munnen med koksaltlösningKoksaltlösning
Även kallat saltvattenlösning, är en blandning av salt och vatten, förslagsvis ca 1/2 tsk salt per 3 dl vatten. Koka upp och låt svalna något innan användning mot kroppen. För optimal effekt använder man havssalt ("salt utan jod"). Finns även att köpa på apoteket.
efter all mat- och dryckintag (förutom rent vatten). Ny koksaltlösning bör göras varje dag.

Dölja eller ta ur

Tungpiercingar kan vara svåra att få i redan efter någon kvart för vissa, så se till att alltid ha smycke så länge du vill b ehålla den. Tungan drar väldigt snabbt ihop sig och det kan vara svårt att få in smycket efter kort tid. Önskas en att ta ut den permanent är det inga problem, då det går snabbt och lämnar bara ett litet ärr på tungan som knappt syns. Om ni måste ta ut tungpiercingen i och med operation i munhåla eller liknande kan ni höra av er, det finns lite knep för sådant också.

.