Non-Swedish? English summary of webpage

OBS: Google f√•r ibland f√∂r sig att jag flyttat eller st√§ngt — jag √§r fortfarande aktiv p√• Mariehem.

Info: Kontanter/Betalning

Sammanfattning

  • Enbart kontanter hos Offer Studio — alltid bra att ha med sig några hundra extra
  • Har Euro liggandes? Går fint att betala med eurosedlar (växel ges i svenska kronor)
  • Ica Kvantum Mariehem har tagit bort sin bankomat — men upp till 2000 kr i kassan med kort (förutom Nordea), se mer nedan
  • Närmaste bankomat vid Stora Coop Ersboda, därefter MVG i centrala Ume√•. Finns √§ven p√• Str√∂mpilen, Avion och Tegs Centrum.

(Varför) Enbart kontanter

Det är framförallt ett ställningstagande som gjort att enbart ta kontanter. Jag ogillar att delvis staten, men främst bankväsendet, har koll och kontroll på hur vi använder våra pengar. Privata aktörer som VISA och Mastercard har även möjlighet att blockera betalningar, vilket hänt även vid legitima verksamheter i Sverige.

Jag tycker det är viktigt att kontanter fortsätter användas. Det är viktigt för turistnäringen, personer med skyddad identitet, papperslösa personer och för alla oss som bryr oss om personlig integritet. Betalning ska går att göra även vid strömavbrott, vid störningar av internet eller specifika digitala betaltjänster (vilket sker ofta!). Jag känner därför ett ansvar att uppmuntra folk att använda kontanter.

Dessutom skulle det vara dyrare för mig att erbjuda t ex kortbetalning. Förutom köp/hyrande av utrustning och ofta internetaccess tas normalt även 2-4% av beloppet. Eftersom det i Sverige är olagligt att ta kortavgift skulle jag behöva höja priserna generellt — enbart så bankerna kan tjäna mer, och integritet gå förlorad. Nej tack :)

Uttagsmöjligheter i närheten

Tyvärr verkar bankomaten inne på Ica Kvantum tas bort i början av 2021, pga gammal hårdvara och upprepade tekniska problem. Dock går det för alla med kort med chip att ta ut upp till 2000 kr i kassan (även utan att köpa något), bortsett från Nordeas (då enbart vid köp och max 300 kr). Öppet alla dagar 07-23.

Närmaste bankomat finns utanför Stora Coop Ersboda (Formvägen 4), öppet dygnet runt.

Därefter är närmaste bankomat Str√∂mpilen eller MVG i stan.

På Coop Mariehem (Mariehemsvägen 7C), som ligger närmast studion, går det vid köp (oavsett köpbelopp) att ta ut upp till 500 kr vid betalning med kort med chip.

Presentkort via överföring

Det går även att köpa ett presentkort i förväg på hela hundralappar upp till 5000 kr (gäller ett år), genom överföring till konto. Sms:a, ring eller skriv meddelande för mer info. Bör göras minst två vardagar innan. Mellanskillnad på upp till 30% kan återbetalas kontant.

Har Euro liggandes? Går fint också

Förutom svenska kontanter (sedlar och mynt) tar jag även Eurosedlar vid betalning. Vill du ta ut Euro går det att göra i gallerian MVG i stan (vardagar 10-19). Eventuell växel ges dock normalt i svenska kronor.

.