Piercingar: Kind
Andra namn / varianter: CheeksLäktid: 2-6 månader (om smycket kapas 1-2 gånger)
Allmänt
Det finns även dokumenterade fall där salivproduktionen har tagit skada, trots att piercingen utförts professionellt och skötselråd följts (vilket annars är anledningen till den absoluta majoriteten av allvarligare piercingproblem). I övrigt piercing som kan vara ganska svårläkt och lurig. Jag kan inte tillräckligt understryka hur mycket bättre det läker vid stegvis avkapning av labretten (görs lämpligast hos mig), så se till att ha möjlighet att göra detta. På så vis kommer piercingen även se bra ut betydligt tidigare.
Placering
Görs nästan alltid i par. Går igenom kinden 2-4 cm från munnen, ofta strax ovanför höjden av mungiporna. Vid placering tas ofta hänsyn till (ibland inbillade/önskade) skrattgropar.
Smycke
Under läkningen sätter jag oftast in labretterLabretLabret är en stav med en platt baksida. På andra sidan av staven (den som i regel pekar ut från kroppen) är en gänga, där t ex en kula sitter. Denna kan bytas mot t ex en kon., dvs en stav med en platta på insidan och en kula på utsidan. Tjocklek uteslutande 1,6 mm medan längden varierar väldigt mycket beroende på anatomi och placering. Jag sätter då in bioplast vilket är mycket mer skonsamt mot tänder och tandkött. Smycket måste dock vara märkbart mycket längre från början för att tillåta mycket svullnad. Jag rekommenderar alla att återkomma efter någon vecka och kapa av smycket. På detta sätt får piercingarna vara mer ifred och kan läka bättre, samt mindre risk att råka bita i och ser bättre ut. Kapning kan ofta ske i flera etapper, då svullnaden lägger sig allt mer. Om kapning inte sker blir läkningen märkbart svårare och längre.
Under läktiden
Rengöring av läppiercing består av två delar, den på läppen, och den i själva munhålan. Under läktidenLäktid
Läktiden är den tid man beräknar att en nytagen piercing läker sig (bildar hudvävnad t ex). När läktiden är över så känns piercingen helt ok, ingen irritation, rodnad, ömhet eller liknande. Tänk dock på att piercingen fortsätter läka efter den s k läktiden. Kan vara bra att veta om man vill töja, då man bör vänta extra länge efter läktiden. kommer det i regel [sarvatsa]sårvätska från hålet, vilket på utsidan kan göra att det blir något som liknar en skropa, eller en beläggning på piercingsmycket. För att rengöra utsidan på ett skonsamt sätt är det bra att blöta upp piercingen först med ljummet vatten (t ex rengöra efter dusch). Se till att händerna är rena, sedan rengörs piercingen och området bredvid läpmligen med topz. Till detta används antingen koksaltlösningKoksaltlösning
Även kallat saltvattenlösning, är en blandning av salt och vatten, förslagsvis ca 1/2 tsk salt per 3 dl vatten. Koka upp och låt svalna något innan användning mot kroppen. För optimal effekt använder man havssalt ("salt utan jod"). Finns även att köpa på apoteket., eller H2Ocean som kan köpas av mig. Ingen alkohollösning eller liknande ska användas! Upprepa detta morgon och kväll åtminstone några veckor, men helst hela läktidenLäktid
Läktiden är den tid man beräknar att en nytagen piercing läker sig (bildar hudvävnad t ex). När läktiden är över så känns piercingen helt ok, ingen irritation, rodnad, ömhet eller liknande. Tänk dock på att piercingen fortsätter läka efter den s k läktiden. Kan vara bra att veta om man vill töja, då man bör vänta extra länge efter läktiden.. För att hålla rent piercingens insida sköljs munhålan med koksaltlösning. Detta görs med fördel efter all mat- och vätskeintag (förutom rent vatten/is). När det har känts bra i ett par veckor räcker det att skölja på morgon och kväll.
Dölja eller ta ur
Önskar en att dölja kindpiercingar kan vara lite lurigt. För många som går utan smycke läcker saliv igenom. Det går dock att sätta dit små genomskinliga kulor när det är läkt, och då syns det betydligt mindre. Vid permanent uttagning lämnar den ett ärr, vilket för vissa är önskvärt (simulerad smilgrop), som ofta försvagas med tiden.