Non-Swedish? English summary of webpage

OBS: Google har hittat på att jag är mitt i stan och/eller stängd — jag är fortfarande aktiv på Mariehem.

Piercingar: Läpp

Andra namn / varianter: Medusa, Monroe, Madonna, snakebite etc
lekaleka Det finns många varianter på läppiercingar, och många namn, ofta uppkallade efter kändisar. Medusa, eller mitten-överläpp, kallas denna.
Läktid: 4-10 veckor

Allmänt

Piercing i läppen är en lättläkt piercing med många smyckesalternativ (när det är läkt). Det kan svälla upp en del första dagarna, men sedan går det oftast fint och sen bara att vänta på att få byta bort den relativt långa läklabretten. Det går även att komma förbi studion redan efter någon vecka och kapa av smycket, ifall bioplast användes som läksmycke.

Placering

En piercing i läppen kan vara antingen i över- eller i underläppen, allt från nästan vid mungiporna, till i mitten. Flera av dessa har fått speciella namn. Det som kallas snakebite är då två piercingar placeras symmetriskt i underläppen, vilket blivit allt mer populärt. Motsvarande i överläppen kallas angelbites. Antingen tas en i taget, eller båda samtidigt.

Smycke

Under läkningen sätter jag oftast in en labretLabret
Labret är en stav med en platt baksida. På andra sidan av staven (den som i regel pekar ut från kroppen) är en gänga, där t ex en kula sitter. Denna kan bytas mot t ex en kon.
, dvs en stav med en platta på insidan och en kula på utsidan. Jag använder i regel labretter i bioplastBioplast
Detta är ett väldigt snällt material som används mer och mer inom både piercing och kirurgiska implantat. Materialet är mjukt viket gör det snällare att bära t ex för tänder och tandkött, men gör också att det går att kapa smycket i valfri längd. Speciellt bra material att ha på ytliga piercingar under vintern, då det leder värme (och därmed kyla) dåligt.
för att vara skonsam mot tänder och tandkött. Det går att kan välja mellan 1,2 mm och 1,6 mm. I överläppen är 1,2 mm vanligast, medan 1,6 vanligen sätts in i underläppen. När piercingen är läkt är det inga problem att sätta in en ring av något slag t ex spiralring, hästsko osv. Berätta gärna vad du tänkt ha när vi diskuterar placeringen.

Under läktiden

Rengöring av läppiercing består av två delar, den på läppen, och den i själva munhålan. Under läktidenLäktid
Läktiden är den tid man beräknar att en nytagen piercing läker sig (bildar hudvävnad t ex). När läktiden är över så känns piercingen helt ok, ingen irritation, rodnad, ömhet eller liknande. Tänk dock på att piercingen fortsätter läka efter den s k läktiden. Kan vara bra att veta om man vill töja, då man bör vänta extra länge efter läktiden.
kommer det i regel [sarvatsa]sårvätska från hålet, vilket på utsidan kan göra att det blir något som liknar en skropa, eller en beläggning på piercingsmycket. För att rengöra utsidan på ett skonsamt sätt är det bra att blöta upp piercingen först med ljummet vatten (t ex rengöra efter dusch). Se till att händerna är rena, sedan rengörs piercingen och området bredvid läpmligen med topz. Till detta används antingen koksaltlösningKoksaltlösning
Även kallat saltvattenlösning, är en blandning av salt och vatten, förslagsvis ca 1/2 tsk salt per 3 dl vatten. Koka upp och låt svalna något innan användning mot kroppen. För optimal effekt använder man havssalt ("salt utan jod"). Finns även att köpa på apoteket.
, eller H2Ocean som kan köpas av mig. Ingen alkohollösning eller liknande ska användas! Upprepa detta morgon och kväll åtminstone några veckor, men helst hela läktidenLäktid
Läktiden är den tid man beräknar att en nytagen piercing läker sig (bildar hudvävnad t ex). När läktiden är över så känns piercingen helt ok, ingen irritation, rodnad, ömhet eller liknande. Tänk dock på att piercingen fortsätter läka efter den s k läktiden. Kan vara bra att veta om man vill töja, då man bör vänta extra länge efter läktiden.
. För att hålla rent piercingens insida sköljs munhålan med koksaltlösning. Detta görs med fördel efter all mat- och vätskeintag (förutom rent vatten/is). När det har känts bra i ett par veckor räcker det att skölja på morgon och kväll.

Dölja eller ta ur

Önskar en att dölja läppiercingen när den är läkt är det oftast inga problem, vissa kan ha ute den i några timmar, andra i flera dagar utan att den växer igen. Det finns även genomskinliga smycken som kan användas för att dölja. Vid permanent uttagning lämnar den oftast inte mer än en liten prick som blir svagare med tiden.

.