Non-Swedish? English summary of webpage

OBS: Google har hittat på att jag är mitt i stan och/eller stängd — jag är fortfarande aktiv på Mariehem.

Piercingar: Ögonbryn

Andra namn / varianter: Eyebrow
lekaleka I början sätts en något längre stav in än vad som behövs när piercingen är läkt.
Läktid: 6-10 veckor

Allmänt

En ögonbrynspiercing läker normalt fint om den inte störs. Att störa den kan vara att ha mössa/pannband som smutsar ner och nöter på piercingen eller komma åt den när håret fixas/tvättas eller vid klädbyte. Ögonbrynet kan vara ömt, rött och eventuellt lite uppsvullet i början - detta är inget konstigt. Vissa får även en typ av blåmärke runt piercingen, och är inget farligt. Det är bra att ha lite koll på piercingen så att den inte migrerarMigrering
Migrering av en piercing är om den växer ut, alltså kroppen skjuter ut smycket från kroppen. Det beror i regel på att kroppen "gett upp" läkningen. Om man inte förändrar något kommer den fortsätta växa utåt och bilda ärrvävnad. Denna risk finns framförallt på ytligare piercingar såsom navel och ögonbryn.
, då detta skapar onödig ärrbildning, risk att den hamnar för långt ut (eller lossnar) och eventuellt gör piercingen sne.

Placering

Ögonbrynspiercingar placeras oftast vinkelrätt mot själva ögonbrynet, så att den \"följer\" ögonbrynet. Var dessa placeras i sidled är en smaksak, men vanligast är på yttre halvan av ögonbrynet. Eventuella glasögon kan även kan störa vissa placeringar av en ögonbrynspiercing, och bör tas hänsyn för det när man bestämmer placering. Vissa väljer även att ta flera ögonbrynspiercingar på samma sida.

Smycke

Normalt sätts en böjd stav med 1,2 mm tjocklek, om inte annat önskas. Oftast då i bioplastBioplast
Detta är ett väldigt snällt material som används mer och mer inom både piercing och kirurgiska implantat. Materialet är mjukt viket gör det snällare att bära t ex för tänder och tandkött, men gör också att det går att kapa smycket i valfri längd. Speciellt bra material att ha på ytliga piercingar under vintern, då det leder värme (och därmed kyla) dåligt.
med titankulorTitanium
En av dom snällaste metaller man kan ha i och emot kroppen. Det finns dock olika grader av titan, alla är inte lämpliga.
(två snälla material)Bra material
Det finns många material som smycken tillverkas i. Många bra, men en del sämre. Vissa, t ex "kirurgiskt stål" har olika grader där renligheterna skiljer sig avsevärt. Några av de bästa materialen är titan, niobium, blackline och bioplast/bioflex. Höggradigt 316L (kirurgiskt stål) är bra, men ska ej användas i oläkta piercingar.
. LäksmycketLäksmycke
Ett läksmycke är bara en benämning på ett smycke man har under läktiden. Det ska vara ett bra material, steriliserat (före insättning) och storlek/längd vald för piercingen. Detta är inget ni behöver oroa er för, piercaren väljer åt er. I många fall är läksmycket något längre än själva hålet (och därav längre än det smycke man egentligen vill ha) för att kroppsdelen kan svälla upp etc.
är längre än det piercade hålet för att underlätta rengöring och inte riskera att det blir för tight vid eventuell svullnad. Önskas sedan någon typ av ring eller annat smycke, bör hela läktidenLäktid
Läktiden är den tid man beräknar att en nytagen piercing läker sig (bildar hudvävnad t ex). När läktiden är över så känns piercingen helt ok, ingen irritation, rodnad, ömhet eller liknande. Tänk dock på att piercingen fortsätter läka efter den s k läktiden. Kan vara bra att veta om man vill töja, då man bör vänta extra länge efter läktiden.
väntas ut innan byte. Det finns nu även möjlighet att få retainerRetainer
Detta är en typ av smycke som är tänkt att dölja själva hålet, men ändå slippa riskera att det växer igen. Ofta är det ansiktspiercingar man talar om, t ex septum, läpp eller tunga.
som läksmycke.

Under läktiden

När det gäller rengöring så köper dom flesta rengöringen H2Ocean av mig, alternativt använder egen koksaltlösningKoksaltlösning
Även kallat saltvattenlösning, är en blandning av salt och vatten, förslagsvis ca 1/2 tsk salt per 3 dl vatten. Koka upp och låt svalna något innan användning mot kroppen. För optimal effekt använder man havssalt ("salt utan jod"). Finns även att köpa på apoteket.
. För att rengöra på ett skonsamt sätt är det bra att mjuka upp eventuell skorpbildning med ljummet vatten (t ex genom att rengöra efter dusch). Sedan används rena händer och gärna topz, och gör rent området och piercingen och applicerar rengöringsmedlet. Detta upprepas sedan morgon och kväll under läktidenLäktid
Läktiden är den tid man beräknar att en nytagen piercing läker sig (bildar hudvävnad t ex). När läktiden är över så känns piercingen helt ok, ingen irritation, rodnad, ömhet eller liknande. Tänk dock på att piercingen fortsätter läka efter den s k läktiden. Kan vara bra att veta om man vill töja, då man bör vänta extra länge efter läktiden.
.

Dölja eller ta ur

Liksom de alla andra piercingar bör inte smycket tas ut eller bytas innan det är helt läkt, då det kan vara svårt att få in smycket igen samt risk att piercingen rivs up inifrån. När den är läkt går det lätt att plocka ur den tillfälligt och senare sätta i den. Vid oro att den ska växa igen går det att sätta in en retainerRetainer
Detta är en typ av smycke som är tänkt att dölja själva hålet, men ändå slippa riskera att det växer igen. Ofta är det ansiktspiercingar man talar om, t ex septum, läpp eller tunga.
, ett genomskinligt litet smycke som knappt syns. Väljer en att ta ur piercingen helt så går det bra. Görs detta innan den är helt läkt bör en fortsätta med rengöring några dagar. När den läkt ihop så syns bara två små prickar som blir svagare och svagare med tiden.

.