Non-Swedish? English summary of webpage

OBS: Google fĂ„r ibland för sig att jag flyttat eller stĂ€ngt — jag Ă€r fortfarande aktiv pĂ„ Mariehem.

Piercingar: Öra (övriga)

Andra namn / varianter: Industrial, tragus, vissa helix, snug, conch, daith, rook etc
LÀktid: 3-6 mÄnader

AllmÀnt

Piercingar i öronen ses ofta som lÀttare och mindre utsatta piercingar (folk Àr inte lika noga att sköta dessa) Àn andra. Detta Àr inte alls sant gÀllande örats hÄrdare stÀllen, dÄ de snarare Àr mer svÄrlÀkta Àn de flesta normala piercingar pÄ kroppen. Bessa bör fÄ minst samma omsorg som övriga piercingar fÄr. [pistol]Piercingpistol eller liknande bör aldrig anvÀndas, dÄ de skapar betydligt mer Àrrbildning, i princip saknar precision och ofta Àr ohygieniska.

Placering

Det finns mÀngder av placeringar av öronpiercingar, och nÀstan varje placering har ett eget namn. Tragus Àr fliken som sticker fram i mitten av örat. Helix Àr samtliga piercingar som gÄr genom yttre brosket av örat. TvÄ helix sammanbundna med ett smycke (lÄng [barbell]barbell) kallas ofta för industrial. Conch (uttalas normalt "konsch" pÄ svenska) sitter höjdmÀssigt i mitten pÄ örat och Àr innanför det hÄrdare vÀcket.

Smycke

Under [laktid]lÀktiden sÀtter jag i regel in en kort stav eller [labret]labret pÄ 1,2 mm, men gÄr att fÄ 1,6 mm vid önskemÄl. Industrial görs i princip alltid i 1,6 mm dÄ det Àr standardtjockleken för dessa smycken. I tragus blir det ofta en [labret]labret. Det gÄr Àven att fÄ ring pÄ de flesta placeringar, men det lÀker generellt betydligt bÀttre med nÄgon typ av stav.

Under lÀktiden

Rengöringen jag rekommenderar i första hand till dessa Ă€r [h2ospray]H2Ocean spray, som Ă€r överlĂ€gsen andra rengöringar för hĂ„rdare delar av öronen. Även hemmagjord koksaltlösning kan vara för stark. Det Ă€r i princip alltid dumt att tvĂ€tta med spritlösningar eller sĂ„rtvĂ€tt.

Dölja eller ta ur

Det Àr olika beroende pÄ placering samt individuellt hur lÄng tid det tar för en piercing i örat att lÀka igen. SÄ lÀnge en önskar att behÄlla en placering bör smycke anvÀndas i princip hela tiden. Ofta gÄr det att ta ut smycket över dagen eller nÄgra dagar, men testa er fram lite i taget innan ni gör detta. Det finns ofta diskretare t ex genomskinliga smycken att anvÀnda för att dölja under en lÀngre tid.

.